Healthy Monday; Hoe om te gaan met honger na het sporten.

We weten allemaal ondertussen wel dat juist de combinatie van een goede voeding en voldoende beweging positieve effecten heeft op de algehele gezondheid en eventueel gewichtsverlies bevordert. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Zelf heb ik altijd erg trek na het sporten en dat is ook wat ik van velen hoor tijdens mijn spreekuren. Is dit een normale gewaarwording? Hoe komt dit? En hoe kan ik hier het beste op inspelen? Antwoorden op deze vragen vind je in het artikel van vandaag. 

Wat is hier de oorzaak van?

Het is niet gek dat je trek hebt na het sporten. Als je het goed doet is sporten immers een bezigheid wat veel inspanning vergt. Op dieper niveau is het bovendien ook zo dat de energievoorraden in de spieren tijdens het sporten worden aangesproken. Na het sporten dienen die voorraden weer aangevuld te worden; je spieren hebben honger. Vandaar dat het lichaam naar eten vraagt.

De oplossing

De oplossing op dit "probleem" is dan ook heel simpel: eten. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Wanneer kun je het beste eten en wat heeft dan de voorkeur? Het is belangrijk om (naast vocht) te letten op de koolhydraten en eiwitten. Over het algemeen kunnen de volgende richtlijnen worden aangehouden:
  • Snel en volledig herstel van de vochthuishouding kan worden bereikt door het drinken van 450-675 ml vocht voor iedere 0,5 kg verlies aan lichaamsgewicht tijdens het sporten.
  • Plan de maaltijd (ontbijt, lunch of diner) het liefst na het sporten. Daarmee kan het lichaam meteen de energie en nutriënten aanvullen die bij het sporten zijn verbruikt. Eet voor het sporten in de ochtend nog wel iets wat licht verteerbaar is.
  • Heb je geen tijd voor een maaltijd? Neem dan in ieder geval zo snel mogelijk na het sporten een eiwitrijk tussendoortje om eiwit aan te vullen. Eiwitten helpen bij de opbouw van spieren.
  • Ook 's nachts heeft het lichaam energie nodig om te ontwikkelen en herstellen. Het maakt dus niet uit als er pas later op de avond een maaltijd wordt gegeten.


Welke voedingskeuzes zijn verstandig?

Met betrekking tot vocht is water het meest geschikt. In sommige gevallen is een sportdrank ook geschikt. Dit is afhankelijk van je doel en van de duur en de intensiteit van het sporten. (Let op! Een sportdrank is niet gelijk aan een energiedrank.)

Om het lichaam te voorzien van voldoende bouwstoffen, brandstoffen en beschermstoffen is een gezond voedingspatroon belangrijk. Een gezond voedingspatroon bestaat uit basisvoedingsmiddelen zoals groenten, fruit, aardappelen, rijst, pasta, olie, peulvruchten, noten, vis, vlees, melk en melkproducten. Door voldoende basisvoedingsmiddelen te eten en goed te variëren krijgt men normaal gesproken voldoende essentiële voedingsstoffen binnen. Maak hier dus zo veel mogelijk gebruik van tijdens de maaltijden.
     Essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en bepaalde aminozuren (onderdelen van eiwitten), kan het lichaam niet zelf maken en moeten worden verkregen via de voeding. Lukt dit niet, dan is suppletie gewenst ter aanvulling van de voeding. De Wellness producten van Oriflame helpen hierbij. Zowel voor de vrouw als voor de man is er een speciaal afgestemd supplementen combinatie, respectievelijk de WellnessPack woman en de WellNessPack man. In de WellnessPack zijn jouw supplementen per dag in een sachet gebundeld. Deze bestaat uit 1x Multivitamin & Mineral (respectievelijk man of vrouw), 1x Swedish Beauty Complex Plus (een sterke anti-oxidant) en 2x Omega-3 capsules. De verschillende supplementen zijn echter ook in losse verpakkingen verkrijgbaar.

Indien je geen tijd hebt voor een maaltijd kan je tussendoortje bestaan uit een schaaltje magere yoghurt/kwark met fruit. Of maak de Wellness Shake aan met melk / yoghurt. Op deze manier krijg je de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Wanneer je intensief hebt gesport, kan het zijn dat je lichaam specifiek naar iets zoets vraagt. Probeer dan de candybars te vermijden; kies liever voor de Wellness Balance Bar. Je trek in zoet wordt bevredigd en je tussendoortje levert slechts 1/3e van de calorieën die een candybar zou leveren.


Tot slot..

Ten slotte wil ik nog even benoemen dat bovenstaande richtlijnen voor iedereen in te passen zijn, maar onthoud dat het algemene adviezen zijn, gebaseerd op de behoeften van een recreatieve sporter. Sport je vaak langer dan een uur? Dan is een specifieker toegepast advies nodig. Ook bestaat er een verschil in behoeften bij het beoefenen van duursport ten opzichte van krachtsporten. Wil je persoonlijk advies, boek dan een diëtiste intake op www.beauty4uall.com of mail naar info@beauty4uall.com.

Voor meer informatie over de Wellness producten kun je een mail sturen naar Oriflame@beauty4uall.com.

Voor vragen over de algemene adviezen of eventuele aanvullingen kun je een reactie plaatsen onder dit artikel. 

Wat was voor jou de grootste eye-opener? Laat het weten in de reacties..
-XOXO-
Mihaily Pieternella,
Beauty4U All
Diëtiste & uiterlijke verzorging onder 1 dak.
www.beauty4uall.com

Reacties

Populaire posts