Healthy Monday; De avocado, een bijzondere vrucht.

Er zijn weinig voedingsmiddelen die het nieuws halen. Maar vanochtend kwam de avocado ter sprake op het nieuws. Blijkbaar zijn ze in het afgelopen jaar nóg populairder geworden en eten we in Nederland gemiddeld ruim 2 kilo avocado per persoon per jaar. Is that a good thing?

Allereerst: Is avocado fruit of groente?

Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag. Avocado staat in de Schijf van Vijf.

De Voedingswaarden

De avocado staat bekend  als een gezonde vrucht. En gezien de voedingsstoffen die het levert, is dat mijns inziens zeker waar. De vrucht bevat de gezonde onverzadigde vetten, vezels en eiwitten en levert bovendien mineralen en onder andere vitamine B, E en K. 
Het eten van avocado geeft een verzadigd gevoel als gevolg van de combinatie aan voedingsstoffen. Bovendien hebben de onverzadigde vetten een positief effect op de cholesterol waardes in 
het bloed en helpen deze de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Ook de bloeddruk regulatie wordt ondersteund door het kalium in de avocado.

Het voedingsadvies

Het advies is echter wel om er met mate van te genieten. Een kwart of maximaal een halve avocado per dag zou de voorkeur hebben boven het nuttigen van een hele avocado per dag. De vetten die de vrucht bevat zijn dan wel de gezonde vetten, maar deze zijn net zo calorierijk als de slechte vetten.
Doordat de avocado veel vet bevat, levert het dus ook veel calorieën. Één avocado levert zo'n 360kcal en bevat 35gr vet.

Toepassingen

Zelf eet ik de avocado meestal als snack met wat zout erop of eventueel in of bij een salade. Puur omdat ik waarschijnlijk tijdens de bereiding van een recept al de volledige avocado op zou eten.. Guilty untill proven non-guilty
Daarnaast is de meest bekende toepassing het maken van guacamole, maar de avocado kan ook in bijvoorbeeld een smoothie verwerkt worden. Ook op een boterham of tosti / in een wrap doet de avocado het goed.

TIP: als je de avocado in kleine blokjes snijdt of er guacamole van maakt, kun je het invriezen. Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren. Het is tot maximaal 8 maanden houdbaar.

Op voedingscentrum.nl (mijn favoriete website voor gezonde recepten) heb ik ook minder alledaagse recepten gevonden met avocado. Deze 3 vond ik opvallend;
















Zie jij er iets bij wat je graag zou willen uitproberen?

(afbeeldingen van voedingscentrum.nl)


Warme knuffel, 

Mihaily Pieternella,
Beauty4U All

Reacties

Populaire posts